Just nu finns det ganska rikligt med resurser för arbetet med suicidprevention – och mer är på gång! Allt är dock inte ämnat för alla utan har olika målgrupper, olika omfattning och olika organisation.
Utbildningar
Här är ett axplock färdiga utbildningar men vi kan också ta fram anpassat stöd med kunniga experter som prof. Lars Jacobsson, länsdelssamordnare Liz Bertholdsson m.fl.
- YAM, Youth Aware of Mental Health för tonåringar, som visat sig minska antalet självmordsförsök med hälften i studier med mer än 11 000 ungdomar.
- MHFA, Mental Health First Aid, ’första hjälpen till psykisk hälsa’, två dagar med inriktning mot unga, vuxna eller äldre
- Psyk-E bas suicidprevention, program i studiecirkelform för arbetsplatser eller ideella organisationer.
- ”Stör döden” med fakta, filmer, frågor, forskning och reflekterande samtal från NASP, MIND, Suicide Zero och SPES som på endast 60 minuter ger redan yrkesutbildade lärare ytterligare verktyg som kan ha livsavgörande skillnad för barn och ungdomar i svåra situationer.
- ”Stör döden” som ovan men för en bred allmänhet.
- ”Våga fråga”, föreläsning på 1–2 timmar av Suicide Zero, för en intresserad allmänhet.
Övrigt
- Här kan du ta del av annat material för suicidprevention i Västerbotten på Google Drive, med t.ex. lokala handlingsplaner för suicidprevention från de kommuner som lämnat in och vill dela med sig och annat stödmaterial.
- Det finns också en enklare form av omvärldsbevakning med nyheter, forskning, politiska beslut m.m. som rör suicidprevention, i form av anteckningsboken SiV i verktyget Evernote.
- Givetvis finns också nationella resurser: NASP, Folkhälsomyndighetens Suicidprevention.se och RESPI.
- Det finns också möjlighet att söka medel enskilt eller tillsammans med andra. Har du någon projektidé som du skulle vilja testa? Kontakta oss så kan vi samtala om vad som är möjligt, rimligt och lämpligt.
- Allteftersom läget förändras uppdaterar vi informationen så välkommen tillbaka med jämna mellanrum.
- Hela denna webbplats är också en resurs. Ett enkelt sätt att följa alla nyheter – utan att behöva besöka sajten mer än när man behöver är att använda en s.k. RSS-läsare (där RSS inte ska förväxlas med ’Regionala Samverkans- och Stödstrukturer’ utan har andra betydelser i detta fall). Om du redan har en RSS-läsare kan du pröva att öpppna https://fousocialtjanst.se/feed/ eller i annat fall installera en och lägga till detta flöde – som är våra sidor. Du får då automatiskt meddelande när någon nyhet publiceras (som från nyhetskanaler, statliga myndigheter, vetenskapliga tidskrifter m.m.) och kan läsa när och vad du vill utan att missa något.