Omställning ny socialtjänstlag – Framtidens socialtjänst
En ny Socialtjänstlag är planerad att gälla från och med 1 juli 2025.
Regeringen föreslår grundliga förändringar för en långsiktig omställning där socialtjänsten fokuserar mer på förebyggande arbete och tidiga insatser. En proposition kommer att läggas fram till riksdagen för beslut hösten 2024.
Förslaget betonar samverkan, både mellan kommuner och mellan socialtjänsten och andra aktörer som skolan, polisen, Regionen och civilsamhällets organisationer. Socialtjänsten behöver ställa om till nya förebyggande, tillgängliga, tillitsskapande, jämställda och kunskapsbaserade arbetssätt enligt den nya socialtjänstlagen och för att möta samhällets utmaningar.
Kort om de viktigaste delarna i den nya Socialtjänstlagen:
- Ett av socialtjänstens grundläggande mål är att den ska arbeta förebyggande och vara lätt tillgänglig. Det förebyggande arbetet ska enligt regeringen ses som ett nytt förhållningssätt med ambitionen att tonvikten ska ligga på proaktivt och förebyggande arbete i stället för på reaktiva åtgärder.
- För att socialtjänsten ska kunna skifta fokus föreslås att kommunen planerar sina insatser och särskilt beaktar behovet av tidiga och förebyggande åtgärder. Kommunen ska utgå från lokala förutsättningar, arbeta strukturerat med uppföljning och inkludera perspektiv från skola, region, polis med flera. Det tydliggörs också att socialtjänsten aktivt ska bidra till samhällsplaneringen.
- Socialtjänsten ska få ge insatser på nya sätt. Respektive kommun får befogenhet att besluta att en eller flera insatser ges utan individuell behovsprövning. Dessa insatser ska vara ett komplement till nuvarande ordning med beslut om insatser. Här önskar man göra socialtjänsten mer tillgänglig, att personer enklare ska vända sig till socialtjänsten för att få stöd och hjälp.
- Ett krav införs på att all verksamhet i socialtjänsten ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och vara en utgångspunkt när socialtjänsten planerar, genomför och utvärderar sin verksamhet. Vid bedömningen av vilken insats som ska komma i fråga ska, förutom insatsens lämplighet, kostnaderna för insatsen samt den enskildes önskemål, även vetenskap och beprövad erfarenhet vägas in.
- Socialtjänsten ska främja jämlika och jämställda levnadsvillkor och ha ett tydligare barnperspektiv.
FoU Socialtjänst stöttar i omställningsarbetet!
Vi på FoU Socialtjänst stöttar kommunernas arbete med omställningen till den nya Socialtjänstlagen. I takt med att vi lär oss mer, kommer vi att anpassa vårt stöd efter kommunernas behov. Exempel på stöd:
- Regelbundna informationsmöten om aktuellt läge.
- Information vid nämndssammanträden efter önskemål.
- Stöd i genomförande av länsgemensamma behovs- och nulägesanalyser vid behov.
- Stöd i systematisk uppföljning, inklusive utbildningar som finns i kalendariet och erbjuds fortlöpande.
- Särskilt stöd i kunskap om jämställdhet.