FoU Socialtjänst

– för en kunskapsbaserad socialtjänst i Västerbotten

Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention

Ansökan för 2025 har nu öppnats!

Innehåll i överenskommelsen, riktningen för de länsgemensamma statsbidragen

Sedan 2012 har statliga satsningar gjorts för att stärka och utveckla insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention. Särskilda statsbidrag har funnits för detta ändamål och satsningen fortsätter. Trots positiv utveckling har nya utmaningar tillkommit. Regeringen betonar behovet av ett strategiskt, långsiktigt och samordnat utvecklingsarbete som omfattar både folkhälsopolitiska insatser och arbete inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst.

Statsbidrag för att stimulera insatser för psykisk hälsa har gått till regioner och kommuner och fördelas även länsvis för att gynna samverkan mellan kommuner, regioner och civilsamhälle. I Västerbotten beslutar kommunerna och Region Västerbotten gemensamt om användningen av länsgemensamma medel. Överenskommelsen innehåller nu fyra prioriterade områden, med ett nytt fokus på barn och unga.

Nedan följer en kort beskrivning av hur de länsgemensamma medlen ska användas.

1. En mer sammanhållen, behovsanpassad och personcentrerad vård och omsorg för personer med samsjuklighet eller omfattande behov

Målsättningen är att uppmärksamma samtidiga diagnoser eller hälsoproblem hos personer med psykisk ohälsa, utveckla insatser till målgruppen, och göra vården och omsorgen mer flexibel och individanpassad.

Prioriterade målgrupper:

Visa mer
Dölj

2. Ett stärkt och utvecklat suicidpreventivt arbete

Psykisk ohälsa och suicid är allvarliga folkhälsoproblem med stora konsekvenser för individer, anhöriga och samhället. Det är viktigt att prioritera främjandet av psykisk hälsa och förebyggandet av psykisk ohälsa och suicid i folkhälsoarbetet. Det finns ett behov av att stärka både hälsofrämjande och förebyggande insatser på individ- och befolkningsnivå.

Det suicidpreventiva arbetet på lokal och regional nivå ska intensifieras för att minska antalet suicid.

Medlens riktning:

Visa mer
Dölj

3. Ett utvecklat arbete för att främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och suicid bland barn och unga

Ett bra föräldraskap är en viktig skyddsfaktor för barn och unga, då det stärker deras möjligheter att bygga positiva relationer senare i livet. De flesta barn och föräldrar kommer i kontakt med olika vård- och utbildningsinstanser, socialtjänsten och civilsamhällesorganisationer. Dessa aktörer främjar barns hälsoutveckling och förebygger hälsoproblem och riskbeteenden tidigt.

Medlens riktning:

Visa mer
Dölj

4. En systematisk patient-, brukar- och anhörigmedverkan i vården och omsorgen (den så kallade ”brukarmiljonen”)

Denna pott har i många år i Västerbotten tilldelats brukarrörelsen, som planerar insatser baserade på identifierade behov i länet.

Ny inriktning sedan 2024

Fokusområde 1

Långsiktiga, länsgemensamma strategiska insatser som riktar sig till alla kommuner och Region Västerbottens hälso- och sjukvård, och som uppfyller överenskommelsens kriterier.

Läs mer:

Visa mer
Dölj

Fokusområde 2

Lokala insatser eller insatser i närsjukvårdsområden med potential att spridas över länet, där det finns tydlig samverkan mellan kommun och Region Västerbottens hälso- och sjukvård.

Läs mer:

Visa mer
Dölj

Fokusområde 3

Suicidprevention och hälsofrämjande insatser. Överenskommelsen möjliggör stöd för enskilda satsningar, särskilt suicidpreventiva handlingsplaner på kommunnivå. När den nationella strategin för suicid beslutas, kan satsningar i linje med den också hanteras inom detta område.

Läs mer:

Visa mer
Dölj

Fokusområde 4

Enskilda satsningar, eventuellt med mindre tydlig samverkan mellan kommun och hälso- och sjukvård.

Läs mer:

Visa mer
Dölj

Kärnområden

Äldre

Läs mer

Barn och unga

Läs mer

Funktionshinder

Läs mer

Praktiknära forskning

Läs mer

Skadligt bruk och beroende

Läs mer

Systematisk uppföljning

Läs mer

Våld i nära relation

Läs mer